Rolada faszerowana po raz drugi :-)



Tak mi posmakowała rolada z indyka, że postanowiłam zrobić ją ponownie, zmienić tylko farsz.
Rolada wyszła bardzo dobra, nie spodziewałam się, że aż tak będzie mi smakowała. Zresztą nie tylko mnie :-)


Zapraszam Was do zrobienia :-) zdrowo, smacznie i kolorowo :-)


Składniki:

- 1 kg indyka ( najlepiej jak mamy polędwiczkę, ale może być i pierś )
- 30 dag pieczarek
- przyprawa do indyka
- sól i pieprz
- 30 dag sera żółtego edamskiego
- 2 małe papryczki podłużne lub jedna duża (kupiłam w Lidlu)
- 3 gałązki rozmarynu
- 2 ogórki kiszone
- łyżeczka suszonego rozmarynu

Wykonanie:

Polędwiczkę z indyka rozbić delikatnie na płat. Przyprawić przyprawą do indyka i zostawić na noc 
w lodówce. Następnie przyprawić solą i pieprzem i rozmarynem.

Pieczarki zetrzeć na tarce, paprykę drobno posiekać i podsmażyć na patelni na łyżce oleju. Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

Na płat indyka położyć ser, ogórki i pieczarki z papryką.  Zwinąć mocno jak roladę. Zawiązać sznurkiem, aby się nie rozwinęła. W razie potrzeby możemy jeszcze spiąć wykałaczkami. Na wierzchu ułożyć gałązki rozmarynu.

Piec w naczyniu z przykryciem przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół. 

Można na koniec odkryć i podpiec jeszcze 5 minut z termoobiegiem.

Po upieczeniu zostawić do wystudzenia.

Smacznego :-)









Komentarze

  1. Zrobiłam. Wyszła pyszna i będę ją robiła na kanapki :-) dziękuje za pyszny przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje bardzo i cieszę się, że smakowała :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie! Fajnie, że drobiowa bo tylko takie mięsko jadam. :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.